Google Translator

vineri

Timpul

Ca sa putem scrie despre timp trebuie sa stim ce este timpul, iar pentru asta vom apela la sursa cea mai de incredere, adica la “manualul de definitii” editat de Academia Romana, pe care toti il stim ca DEX.
TIMP,  timpuri, s. n.,  timpi, s. m.
= Dimensiune a Universului dupa care se ordoneaza succesiunea ireversibila a fenomenelor.
= Durata, perioada, măsurata in ore, zile etc., care corespunde desfasurarii unei actiuni, unui fenomen, unui eveniment; scurgere succesiva de momente; interval, rastimp, ragaz.
= Perioada determinata istoric; epoca, in expresia “pe timpuri” demult, odinioara; perioada de domnie.
= Stare a atmosferei intr-o regiune, pe o perioada data, determinata de ansamblul factorilor meteorologici, anotimp.
= Fiecare dintre fazele sau momentele unei miscari, ale unei operatii, ale unui fenomen, ale unei actiuni etc.  Fiecare dintre fazele ciclului termodinamic al unei masini termice cu piston, care corespunde unei curse complete a acestuia.
= Categorie gramaticala specifica verbului, cu ajutorul careia se exprima raportul dintre momentul vorbirii, un moment de referinta si momentul in care se petrece actiunea sau in care este adevarata o anumita stare de lucruri. Fiecare dintre formele flexionare ale verbului, prin care se exprima categoria gramaticala a timpului  – Lat. tempus, -oris.
 Dupa cum se poate lesne observa, timpul nu mai este chiar asa simplu cum credeati inainte de a da click pe acest articol. Fara nicio indoiala ca timpul este cel care a reusit, reuseste si va reusi le rezolve pe toate si care nu va fi niciodata suficient noua oamenilor. Timpul este cel care are raspunsul, cheia si solutia tuturor problemelor si intrebarilor noastre si fiindca va vad deja cam circumspecti si neincrezatori vom incepe demonstratia in doi timpi si trei tastari.
LIMITA – este cert faptul ca timpul este infinit si etern, iar granitele sale nu exista sau daca exista sunt, cu siguranta, dincolo de intelegerea umana. Timpul incepe de nicaieri si se va sfarsi niciunde, iar aceste doua limite pozitioneaza timpul in categoria lucrurilor care-l preocupa si mai ales, il fascineaza pe om dintotdeauna si care, fara niciun dubiu, va continua sa-l fascineze, atata timp cat omul va exista. Deoarece timpul nu are limite fizice rezulta, in mod logic si irefutabil, ca nu-l putem pune pe un cantar pentru a-i afla greutatea, nu putem lua centimetrul pentru a-i afla inaltimea, nu putem sa-i simtim gustul pentru ca sa stim al catelea fel de mancare ar putea fi si nu-l putem pune intr-un tarc sa fie numai al nostru. Totusi, teoretic timpul poate fi pus in limitele unui palier orar dar acest lucru NU poate fi limitat la acesta ceea ce ii confera timpului statututul de propriul sau delimitator. Dar cu siguranta noi oamenii am gasit, intotdeauna solutii prin care ne-am adaptat la orice situatie, asa ca si aflarea limitelor timpului este doar o problema de ... timp !!!
IREVERSIBILITATEA – bineinteles ca timpul curge spre o singura directie dinspre prezent spre viitor (fiindca trecutul a fost) si orice incercare de a ne intoarce in timpul trecut a fost, este si va fi, sortita esecului, dar va putea fi un mare succes in literatura si cinematografia SF. Daca timpul ar putea fi ireversibil cu siguranta, ACUM subsemnatul nu ar mai scrie prezentul articol si mai mult ca sigur nici dumneavoastra nu ati mai citi aceste randuri acum. Chiar daca oamenii si-au dorit dintotdeauna, cu ardoare sa poata da timpul inapoi, acest lucru este imposibil, la fel cum este imposibil sa facem un fluviu sa curga in sens invers. Stiinta s-a straduit de-a lungul veacurilor sa demonstreze ca poate (la un moment dat) timpul ar putea fi dat inapoi, facand posibila intoarcerea omului in momente din trecut, insa de fiecare data aceasta teorema s-a sfarsit in mod lamentabil fara nicio baza probata, facandu-i pe sustinatori sa sfarseasca intr-o benibelitate totala, oricat de “mari” au fost respectivii sustinatori la acel moment sau de-a lungul timpului.
EXPRESIVITATEA  - nu  exista nicio indoiala ca el, timpul este cel care a reusit sa ne imbogateasca vocabularul de exprimare, expresii, zicatori si jocuri de cuvinte au facut ca timpul sa fie cel care ne-a bucurat, ne-a intristat, ne-a urcat, ne-a coborat, intr-un cuvant ne-a dus catre acele stari umane despre care nu aveam habar la un anume moment din existenta noastra. Din cele mai vechi timpuri, omenirea a folosit timpul pentru a se exprima cel mai bine, arta (prin formele ei cele mai vestite pictura, sculptura, teatrul si cinematografia) s-a folosit de timp pentru a reflecta si completa ceea ce oamenii nu gaseau de cumparat la farmacie, chiar daca se spune ca “Timpul le vindeca pe toate!”. Timpul este cel care ia facut pe oameni faimosi si tot el este responsabil cu ingroparea in anonimat si uitare a lor. Nu avem nici cel mai mic dubiu ca au existat si vor exista miliarde de articole, mai valoroase sau mai slabute (online sau scrise), care fac referire sau au ca tematica timpul si chiar si prezentul articol este doar o steluta in aceasta imensa galaxie a jurnalismului.
ORGANIZATOR – timpul este cel care a reusit sa ne faca pe noi oamenii (sau pe unii dintre noi!), sa fim mult mai organizati cu activitatile noastre si sa incercam o mai buna gestionare a resurselor. Fara indoiala ca tot timpul a facut ca acest articol sa fie suficient de bine structurat, documentat si redactat, intr-un cuvant organizat. Am inceput sa ne vaitam cu totii ca timpul este insuficient insa uitam mereu ca oamenii organizati sunt cei care au solutia celui mai bun management asupra timpului. Nu se tine cont de orientarea religioasa,  apartenenta politica, orientare sexuala, sau provenienta subiectului, timpul este acelasi pentru fiecare dintre noi, difera numai modul in care decidem sa-l folosim si mai ales in ce scop il folosim, fiindca putem avea timp pierdut, sau timp de relaxare, numai noi suntem aceia care prin deciziile si actiunile noastre, determinam care este categoria in care vom putea sa incadram timpul nostru petrecut cu cineva, undeva intr-un anume mod. Timpul ne face mai calmi si intelegatori sau mai nervosi si irascibili, bariera este foarte mica si depinde doar de spiritul organizatoric al fiecaruia.
APARTENENTA – inca de la inceputurile gandirii logice omul a incercat sa afle cui apartine timpul si mai ales, cui i-ar putea solicita ceva mai mult timp pentru existenta lor pamanteana. Cert este ca putem spune fara teama de a gresi, ca noi toti suntem proprietarii timpului si ca, de fapt, nici macar Cronos (la greci) sau Saturn (la romani), cat au fost ei de zei nu au putut fructifica timpul in avantajul lor direct. Fara doar si poate ca Universul este cel care a inventat timpul si poate ca tot Universul este cel care detine si drepturile de autor asupra timpului, sau probabil cel care a creat Universul. Poate si fiindca timpul este la fel de impartial cu toata lumea a facut imposibila delegarea sau atribuirea statutului de unic detinator al timpului pentru o singura entitate (de orice fel ar fi aceasta), ramanand in mod egal al tuturor. Nu poti sa nu te intrebi, in mod perfect uman, oare daca cineva (dintre noi oamenii), ar fi unicul proprietar al timpului si ar detine drepturile de autor, sau ar putea comercializa, doritorilor capsule de timp, in ce anume si-ar dori sa fie platit !?!?

ETERNITATEA – timpul este vesnic si infinit, insa noi oamenii ne-am straduim de fiecare data de-a lungul existentei noastre sa-i oferim timpului diferite valente care sa ne faca (am pretins noi) sa-l intelegem mai bine si cine stie, poate cu putina stiinta, un pic de tehnologie si o doza de misticism sa reusim sa producem timp. Insa este lesne de inteles ca producerea de eternitate va dura intotdeauna cel putin o vesnicie si timpul ne suporta dar nu ne va face nemuritori. Eternitatea este principala caracteristica a timpului, pe care noi oamenii ne-o dorim asimilata noua, poate daca am fi reusit acest lucru acum nu va mai grabeati si dumneavoastra cu lecturarea acestui articol si ati fi facut si o analiza filosofica pe text. Totusi nu pot sa va admir generozitatea de care ati dat dovada lecturand acest articol fara a avea un interes direct in acest sens. Cine stie poate ca si articolul de fata, face parte din planurile timpului de a ne face sa intelegem ceva mai bine cum stau lucrurile cu eternitatea. Eternitatea este ceea ce nimeni nu a vazut dar pe care toti si-o doresc cu mare ardoare.
INVATATURA – cu siguranta timpul nu a urmat cursurile niciunei facultati, dar a reusit intotdeauna sa ne invete pe noi oamenii ceea ce e bine si ceea ce e rau, ce avem de facut in viata. Ne-a invatat sa fim mai rabdatori si mai toleranti cu semenii nostrii, ne-a aratat care este diferenta dintre o clipa si eternitate. Tot ceea ce stim este invatatura acumulata de noi in timp si tot timpul ne-a aratat ca oamenii sunt atat de eterni si nemuritori pe cat vor ei sa fie, insa influenta timpului isi va pune intotdeauna amprenta pe eternitatea lor afectand-o de fiecare data de cate ori omul va incerca sa faca altceva decat ceea ce timpul si timpurile vor decide ca este de facut la un moment dat al existentei lor de invatati ai timpului. Invatatura pe care timpul ne-o furnizeaza mereu cu atata dezinteres si generozitate se va rasfrange de fiecare data asupra noastra cu aceiasi sete de a fi eterni, cu care timpul ne-a furnizat-o. Diferenta va fi facuta intotdeauna la modul de exprimare si trimitere mai departe a invataturilor acumulate. Invatatura si timpul conlucreaza mereu la bunastarea oamenilor.


Asa si cum dumneavoastra vati dat seama, din lecturarea acestui articol, NU exista nicio indoiala ca timpul NU are termen de valabilitate, totusi timpul alocat acestui articol a ... expirat !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu